Winiarnia: Chateau La Fleur-Petrus
Pochodzące z niej wino Chateu La Fleus-Petrus to w głównej mierze Merlot z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc oraz Petit Verdot. Winnice usytuowane w Pomerol rozciągają się na wysokości od 33 do 38 m. n.p.m. Kamieniste gleby w północnej części parcel nadają winu wielkiej elegancji z delikatnymi nutami dojrzałych wiśni. Centralna cześć parceli znana z tego, że w lecie odczuwalne są tam najwyższe temperatury (stąd nazwa "Tropchaud") daje grona, które nadają winu dotyk śliwki. Południowa parcela z kolei to grona nadające winu pełnego nasycenia, aksamitności oraz struktury w połączeniu z nutą czarnej porzeczki. Mieszając te trzy indywidualne "terroir" otrzymujemy wspaniałe i nie powtarzalne wino, kompleksowe, doskonale zbalansowane z przewagą czerwonych owoców i cudownymi fioletowymi refleksami.